Wegańskie ciasto z musem borówkowym

Wegańskie ciasto z musem

Wegańskie bezglutenowe ciasto z musem
bezglutenowe ciasto z borówkami
wegańskie borówkowe ciasto
Wegańskie ciasto z musem z białej czekolady
ciasto musowe
wegańskie ciasto z musem jagodowym

Wydruk przepisu
Wegańskie ciasto z musem borówkowym
Wegańskie ciasto składające się bezglutenowego spodu, musu z białej czekolady i borówek oraz przezroczystej galaretki.
Wegańskie ciasto z musem z białej czekolady
Dania Deser
Czas przygotowania 2 godziny
Czas oczekiwania 6 - 7 godzin
Porcje
Składniki
SPÓD
MUS BORÓWKOWY
Dania Deser
Czas przygotowania 2 godziny
Czas oczekiwania 6 - 7 godzin
Porcje
Składniki
SPÓD
MUS BORÓWKOWY
Wegańskie ciasto z musem z białej czekolady
Sposób przygotowania
WYKONANIE SPODU
  1. Rozgrzać piekarnik do 170C / 340F.
  2. W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać mleko roślinne, wodę i ocet jabłkowy i ekstrakt waniliowy.
  4. W innej misce połączyć ze sobą olej kokosowy i cukier, miksować aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Na przemian dodawać suche i wilgotne składniki do ubitego oleju kokosowego.
  6. Wszystko mieszać delikatnie, niezbyt długo.
  7. Do ciasta dodać borówki i wymieszać szpatułą.
  8. Przenieś ciasto do 18 cm tortownicy z wyjmowanym dnem.
  9. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony do środka po wyjęciu jest suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na stojaku z drutu.
WYKONANIE MUSU
  1. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Umieścić borówki w misce blendera. Dokładnie zmiksować.
  3. Wlać do rondla. Następnie dodać agar i dokładnie wymieszać.
  4. Podgrzać do 80 - 90 stopni. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
  5. W dużej misce ubić śmietankę kokosową.
  6. Do bitej śmietany dodać stopniowo schłodzone borówki. Wszystko delikatnie mieszać.
  7. Następnie wlewać powoli roztopioną czekoladę, jednocześnie szybko miksując pianę. Ważne jest, aby czekolada nie była zbyt ciepła.
  8. Przenieść mus na upieczone i ostudzone ciasta umieszczone w tortownicy i równomiernie rozłożyć.
  9. Udekorować borówkami i wstawić do lodówki na ok 1-2 godzin.
WIERZCH CIASTA
  1. Przygotować przezroczystą galaretkę zgodnie z recepturą na opakowaniu.
  2. Lekko schłodzoną galaretkę wylać na ciasto.
  3. Ponownie włożyć ciasto do lodówki i pozostawić na kilka godzin lub na całą noc.

SMACZNEGO!

Wegańskie ciasto borówkowe
Wegańskie ciasto z musem
wegańskie bezglutenowe ciasto z musem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *