Wegańska Tarta Bananowo-Migdałowa
Ta tarta zawiera kakaowy spód, kremową warstwę bananową oraz warstwę z masłem migdałowym i daktylami. Zdobią ją bananowe plasterki, kruszone ziarno kakaowca, posiekane migdały i masło migdałowe. Jest tak słodka i smaczna, wegańska, bezglutenowa i bez dodatku rafinowanego cukru.
Porcje Czas przygotowania
8 40minut
Czas oczekiwania
5 – 6godzin
Porcje Czas przygotowania
8 40minut
Czas oczekiwania
5 – 6godzin
Składniki
SPÓD
NADZIENIE BANANOWE
NADZIENIE MIGDAŁOWO-DAKTYLOWE
Sposób przygotowania
WYKONANIE SPODU
  1. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu tarty. Rozdrabniać, aż mieszanina zlepi się razem.
  2. Gotową masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 18 cm, z wyjmowanym dnem, tak samo, jak robi się to z ciastem kruchym. Odstawić na bok.
WYKONANIE NADZIENIA BANANOWEGO
  1. W misie blendera połączyć orzechy nerkowca, rozpuszczony olej kokosowy, banana, śmietankę kokosową, sok z cytryny.
  2. Mieszać do uzyskania bardzo gładkiej masy, zaczynając od niskich obrotów, stopniowo zwiększając do wysokich, około 4 – 5 minut. Masa powinno być dość gęsta.
  3. Przenieść masę na wcześniej przygotowany spód, tworząc równą warstwę.
  4. Wstawić do lodówki do zestalenia.
WYKONANIE NADZIENIA MOIGDAŁOWEGO
  1. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania masy umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę.
  2. Tak przygotowaną masę DELIKATNIE i równomiernie rozłożyć na zestalonej warstwie bananowej.
  3. Wstawić do lodówki na około 5 – 6 godzin.
DEKORACJA
  1. Przed podaniem można udekorować plasterkami banana, kruszonym ziarnem kakaowca, posiekanymi migdałami i masłem migdałowym.