Wegańska kremowa tarta truskawkowa z figami i pistacjami
Tarta nie wymaga pieczenia, jest wegańska, bezglutenowa, bez dodatku rafinowanego cukru.
Porcje Czas przygotowania
8 30minut
Czas oczekiwania
6 – 7godzin
Porcje Czas przygotowania
8 30minut
Czas oczekiwania
6 – 7godzin
Składniki
SPÓD
NADZIENIE
Sposób przygotowania
WYKONANIE SPODU
  1. W misie malaksera rozdrobnić daktyle aż do uzyskania drobnego zmielenia.
  2. Dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe. Rozdrabniać, aż mieszanina zlepi się razem.
  3. Gotową masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 18 cm, z wyjmowanym dnem, tak samo, jak robi się to z ciastem kruchym. Odstawić na bok.
WYKONANIE NADZIENIA
  1. W misie blendera połączyć orzechy nerkowca, rozpuszczony olej kokosowy, truskawki, śmietankę kokosową, sok z cytryny, ksylitol, ekstrakt waniliowy.
  2. Mieszać do uzyskania bardzo gładkiej masy, zaczynając od niskich obrotów, stopniowo zwiększając do wysokich, około 4- 5 minut. Masa powinno być dość gęsta.
  3. Przenieść masę na wcześniej przygotowany i schłodzony spód, tworząc równą warstwę.
  4. Schłodzić aż stanie się wystarczająco twarde, aby pokroić.
  5. Udekorować świeżymi truskawkami, figami i posiekanymi pistacjami.