
Czas przygotowania | 1,5 godziny |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
|
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ryżowej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g cukru pudru
- 45 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu sojowego
- 2 - 3 łyżki lodowatej wody
KREM CZEKOLADOWY
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 1/4 szklanki wody
- 1 średniej wielkości batat upieczony
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić
- 1 łyżka oleju kokosowego rozpuścić z czekoladą
KOKOSOWA PANNA COTTA
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1 łyzeczka agaru
Składniki
CIASTO KRUCHE
KREM CZEKOLADOWY
KOKOSOWA PANNA COTTA
|
![]() |
Sposób przygotowania
WYKONANIE KRUCHEGO SPODU
- Rozgrzać piekarnik do 200 C.
- W misce mieszać mąkę, skrobię ziemniaczaną, cukier, sól.
- Dodać miękki olej kokosowy, jogurt sojowy i wodę (w razie potrzeby). Zagnieść ciasto kruche.
- Przygotowanym ciastem wyłożyć spód 18 -20 cm tortownicy i ponakłuwać widelcem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do złoto-brązowego koloru.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
WYKONANIE KREMU CZEKOLADOWEGO
- Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą, a następnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować w 1 1/4 szklance wody na małym ogniu, przez około 12 -15 minut. Schłodzić.
- Ugotowaną i schłodzoną kaszę umieścić w naczyniu blendera dodać mleko kokosowe, kakao, upieczonego i obranego batata, pastą waniliową.
- Mieszać na niskim poziomie, stopniowo zwiększając prędkość do najwyższej. Miksować na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, do uzyskania gładkości.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę i olej kokosowy, następnie wymieszać aż do połączenia.
- Przenieść krem na upieczony i ostudzony kruch spód. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować panna cottę.
WYKONANIE PANNA COTTY
- Do małego rondla wlać mleko kokosowe. Dodać ksylitol i agar. Dokładnie wymieszać.
- Podgrzać do 80 - 90 stopni. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
- Wylać na schłodzone nadzienie czekoladowe. Włożyć ciasto do lodówki do zestalenia. W tym czasie zrobić galaretkę malinową.
WYKONANIE GALARETKI MALINOWEJ
- Jeśli używasz zamrożonych malin, rozpuść je. Następnie rozgnieć je widelcem.
- Dodać cukier i agar. Dokładnie wymieszać.
- Podgrzać do 80 - 90 stopni. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
- Wylać na zestaloną panna cottę i pozostawić do ponownego zastygnięcia. Włożyć ciasto do lodówki.
- Ciasto można udekorować świeżymi malinami.
SMACZNEGO!
Ojej wygląda mega pysznie i ten skład