Wegańska Kremowa Tarta Ze Śliwkami i Dżemem Figowym
Porcje Czas przygotowania
8 30minut
Czas oczekiwania
6 – 7godzin
Porcje Czas przygotowania
8 30minut
Czas oczekiwania
6 – 7godzin
Składniki
SPÓD
NADZIENIE
Sposób przygotowania
WYKONANIE SPODU
  1. W malakserze rozdrobnić ciasteczka, stopiony olej kokosowy i cynamon, aż do drobnego zmielenia.
  2. Gotową masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 18 cm, z wyjmowanym dnem. Wstawić do lodówki.
WYKONANIE NADZIENIA
  1. W misie blendera połączyć orzechy nerkowca, rozpuszczony olej kokosowy, śliwki, śmietankę kokosową, sok z cytryny, ksylitol, ekstrakt waniliowy, cynamon i kardamon.
  2. Mieszać do uzyskania bardzo gładkiej masy, zaczynając od niskich obrotów, stopniowo zwiększając do wysokich, około 4- 5 minut. Odstawić.
WYKONANIE TARTY
  1. Na dnie przygotowanego wcześniej spodu rozprowadzić dżem z fig.
  2. Na rozprowadzony dżem wylać nadzienie śliwkowe. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki do zestalenia ok 6 – 7 godzin (lub na całą noc).
  3. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.