Tarta kokosowo-czekoladowa à la Bounty wegańska, bez pieczenia, bez glutenu

Tarta kokosowo-czekoladowa wegańska

Tarta kokosowo-czekoladowa  à la Bounty, bez pieczenia, bez glutenu
Tarta kokosowa wegańska, bez pieczenia, bez glutenu
Tarta kokosowo-czekoladowa  à la Bounty wegańska
Tarta Bounty wegańska, bez pieczenia, Tarta Bounty wegańska, bez pieczenia

Wydruk przepisu
Tarta kokosowo-czekoladowa à la Bounty wegańska, bez pieczenia, bez glutenu
Zdrowy i super smaczny deser dla wszystkich wielbicieli batoników Bounty. Bezglutenowy, bez cukru i wegański. Ponadto jest bardzo łatwy do wykonania i nie wymaga pieczenia. Około 20 cm średnicy
Tarta Bounty wegańska, bez pieczenia
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
Składniki
SPÓD TARTY
NADZIENIE
GANACHE
DEKORACJA
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
Składniki
SPÓD TARTY
NADZIENIE
GANACHE
DEKORACJA
Tarta Bounty wegańska, bez pieczenia
Sposób przygotowania
WYKONANIE SPODU TARTY
  1. W misie malaksera rozdrobnić daktyle, migdały, aż do uzyskania drobnego zmielenia.
  2. Dodać wiórki kokosowe. Pulsować, aż mieszanina zlepi się razem, niezbyt długo.
  3. Gotową masą wyłożyć 20 cm formę do tarty z wyjmowanym dnem, tak samo, jak robi się to z ciastem kruchym. Schłodzić.
WYKONANIE NADZIENIA
  1. Do rondla wlać mleko kokosowe. Do gotującego się mleka dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.
  2. Gotować na małym ogniu przez około 10 min, ciągle mieszając, uważając aby masa się nie przypaliła. Wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe, tworząc gęstą masę.
  3. Dodać syrop ryżowy, pastę waniliową i sól. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odłożyć na bok, aby masa ostygła.
  4. Ostudzoną masą równomiernie wypełnić wcześniej przygotowany spód tarty. Powierzchnię wygładzić. Odstawić na bok.
WYKONANIE POLEWY
  1. W małym garnku ustawionym na średnim ogniu podgrzać mleko kokosowe.
  2. Zdjąć z gazu i dodać kawałki czekolady. Odczekać minutę, a następnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się, tworząc gładką polewę.
  3. Ostudzić. Jeśli ganache staje się zbyt twardy, po prostu ogrzeć go na bardzo małym gazie.
  4. Rozprowadzić schłodzony ganache na wierzchu tarty i udekorować płatkami kokosowymi.
  5. Tak przygotowaną tartę wstawić do lodówki na min 30 min.
  6. Po tym czasie ciasto wyjąć i pokroić na 8 - 10 kawałków.
Pozostałe informacje

Tartę można przechowywać w lodówce przez 4 dni.

SMACZNEGO!

Tarta kokosowa Bounty wegańska, bez pieczenia, bez glutenu
Tarta Bounty wegańska, bez pieczenia
Tarta kokosowo-czekoladowa  wegańska
Tarta kokosowo-czekoladowa wegańska
Tarta kokosowo-czekoladowa  à la Bounty wegańska
Tarta Bounty wegańska
Tarta kokosowa wegańska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *