Wegański Jogurtowiec brzoskwiniowo – borówkowy z nasionami chia

Wegańskie Ciasto brzoskwiniowo – borówkowe

Wegańskie Ciasto borówkowe
Ciasto brzoskwiniowe z nasionami chia
Ciasto brzoskwiniowewegańskie ciasto z borówkami
ciasto z brzoskwiniami
ciasto z nasionami chia
jogurtowiec
Ciasto brzoskwiniowo- borówkowe

UWAGA!!

Dodatek agaru zależy między innymi od ilości wody odparowanej podczas przygotowywania dżemu.
Moja rada to dodać ilość agaru w zależności od ilości masy jagodowej, którą otrzymasz. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu używanego agaru.
Ta warstwa utrzymuje pozostałe i powinna być wystarczająco twarda!!

Wydruk przepisu
Wegański Jogurtowiec brzoskwiniowo - borówkowy z nasionami chia
Ciasto jest bezglutenowe, bez dodatku cukru i przyjazne weganom
Wegański jogurtowiec brzoskwiniowo – borówkowy
Dania Deser
Porcje
Składniki
WARSTWA Z NASIONAMI CHIA
WARSTWA BORÓWKOWA
WARSTWA BRZOSKWINIOWA
Dania Deser
Porcje
Składniki
WARSTWA Z NASIONAMI CHIA
WARSTWA BORÓWKOWA
WARSTWA BRZOSKWINIOWA
Wegański jogurtowiec brzoskwiniowo – borówkowy
Sposób przygotowania
WYKONANIE SPODU
  1. W misie malaksera rozdrobnić daktyle i migdały aż do uzyskania drobnego zmielenia.
  2. Dodać wiórki kokosowe. Rozdrabniać, aż mieszanina zlepi się.
  3. Przygotowaną masą wyłożyć spód 18 - 20 cm tortownicy. Odstawić na bok.
WYKONANIE WARSTWY BORÓWKOWEJ
  1. Umieścić borówki w rondlu ze stali nierdzewnej. Podgrzewać na średnim płomieniu.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez około 30 - 40 minut, często mieszając. Znaczna ilość wody z owoców musi wyparować, a otrzymany dżem musi być gęsty!
  3. Dodać ksylitol i mieszać do rozpuszczenia.
  4. Zdjąć z gazu i ostudzić. (W tym czasie przygotować dżem brzoskwiniowy w analogiczny sposób).
  5. Do zimnego dżemu borówkowego dodać ksylitol i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Ponownie umieścić na gazie. Podgrzać do 80 - 90 stopni. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  7. Wylać na wcześniej przygotowany spód w tortownicy. Pozostawić do zestalenia w lodówce. W tym czasie przygotować warstwę z nasionami chia.
PRZYGOTOWANIE WARSTWY Z NASIONAMI CHIA
  1. Uprzednio przygotowany pudding chia wlać do małego rondla.
  2. Dodać agar i dokładnie wymieszać.
  3. Podgrzać do 80 - 90 stopni. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
  4. Chłodną mieszaninę wylać na zestaloną warstwę borówkową. Włożyć do lodówki i przygotować warstwę brzoskwiniową.
PRZYGOTOWANIE WARSTWY BRZOSKWINIOWEJ
  1. Dodać agar i jogurt do wcześniej przygotowanego zimnego dżemu brzoskwiniowego. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Ponownie umieścić na gazie. Podgrzać do 80 - 90 stopni. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  3. Chłodną mieszaninę wylać na zestaloną warstwę z nasionami chia. Włożyć do lodówki do zestalenia.

SMACZNEGO!

Wegańskie Ciasto jogurtowe z nasionami chia
wegański jogurtowiec z borówkami
jogurtowiec brzoskwiniowo – borówkowe z nasionami chia
Wegański jogurtowiec z nasionami chia
Wegański jogurtowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *