Czekoladowo-daktylowe mafiny z pekanami wegańskie bez glutenu
Wilgotne, mięciutkie i puszyste czekoladowe mafiny z chrupiącymi orzechami pekan. Wegańskie, bez glutenu i bez dodatku cukru rafinowanego (z wyjątkiem cukru zawartego w gorzkiej czekoladzie). Idealne na śniadanie albo zdrowy deser.
Porcje Czas przygotowania
12 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 15minut
Porcje Czas przygotowania
12 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 15minut
Składniki
SKŁADNIKI SUCHE
SKŁADNIKI MOKRE
Sposób przygotowania
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce połączyć mąki, kakao w proszku, sodę, proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. W misce blendera połączyć daktyle, banany, mleko kokosowe. Mieszać na niskim poziomie, stopniowo zwiększając do wysokiego. Mieszać na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż do uzyskania jedwabistej gładkości.
  4. Do miski z suchymi składnikami dodać zmiksowane daktyle. Całość wymieszać.
  5. Dodać olej roślinny i roztopioną gorzką czekoladę. Wymieszać aż do połączenia składników.
  6. Dodać posiekane orzechy pekan, wymieszać i natychmiast przenieść ciasto do formy na mafiny. Napełniać do 3/4 objętości, babeczki urosną.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony do środka, po wyjęciu jest suchy.
  8. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  9. Dekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i orzechami pekan.