Wilgotne, mięciutkie i puszyste czekoladowe mafiny z chrupiącymi orzechami pekan. Wegańskie, bez glutenu i bez dodatku cukru rafinowanego (z wyjątkiem cukru zawartego w gorzkiej czekoladzie). Idealne na śniadanie albo zdrowy deser.

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
|
Składniki
SKŁADNIKI SUCHE
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
SKŁADNIKI MOKRE
- 100 g daktyli
- 1 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 banany bardzo dojrzałe
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić
- 60 - 70 g orzechów pekan
DEKORACJA
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g orzechów pekan
Składniki
SKŁADNIKI SUCHE
SKŁADNIKI MOKRE
DEKORACJA
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- W dużej misce połączyć mąki, kakao w proszku, sodę, proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
- W misce blendera połączyć daktyle, banany, mleko kokosowe. Mieszać na niskim poziomie, stopniowo zwiększając do wysokiego. Mieszać na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż do uzyskania jedwabistej gładkości.
- Do miski z suchymi składnikami dodać zmiksowane daktyle. Całość wymieszać.
- Dodać olej roślinny i roztopioną gorzką czekoladę. Wymieszać aż do połączenia składników.
- Dodać posiekane orzechy pekan, wymieszać i natychmiast przenieść ciasto do formy na mafiny. Napełniać do 3/4 objętości, babeczki urosną.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony do środka, po wyjęciu jest suchy.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
- Dekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i orzechami pekan.
SMACZNEGO!