
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 12 minut |
Czas oczekiwania | 3 godziny |
Porcje |
porcje
|
Składniki
SPÓD TARTALETEK
- 100 g daktyli dobrej jakości
- 4 sztuki suszonych śliwek
- 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
KREM
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1/4 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki kakao dobrej jakości
- 1 łyżka syropu daktylowego lub syropu z agawy, syropu kolonwego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Składniki
SPÓD TARTALETEK
KREM
|
![]() |
Sposób przygotowania
WYKONANIE SPODU TARTALETEK
- W misie malaksera rozdrobnić daktyle, suszone śliwki, migdały, mąkę kokosową, cynamon i sól, aż do uzyskania drobnego zmielenia.
- Rozdrabniać, aż mieszanina zlepi się razem.
- Gotową masą wyłożyć 4 foremki z wyjmowanym dnem o średnicy 10 cm, tak samo, jak robi się to z ciastem kruchym. schłodzić.
WYKONANIE KREMU
- Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą, a następnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować w 1 szklance wody na małym ogniu, przez około 12 -15 minut. Schłodzić.
- Ugotowaną i schłodzoną kaszę umieścić w naczyniu blendera dodać mleko kokosowe, kakao, syrop daktylowy, pastą waniliową.
- Mieszać na niskim poziomie, stopniowo zwiększając prędkość do najwyższej. Miksować na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, do uzyskania gładkości.
- Dodać rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać aż do połączenia.
- Przenieść nadzienie do wcześniej przygotowanych foremek, a następnie udekorować czekoladowymi rurkami. Chłodzić około 1-3 godziny (lub przykryć i chłodzić przez noc).
SMACZNEGO!