Wegańskie ciasto drożdżowe z czekoladą i z płatkami migdałowymi

Wegańska czekoladowa Babka z migdałami

Wegańska Babka z płatkami migdałowymi
Wegańska Babka z czekoladą i migdałami
Wegańska Babka z płatkami migdałowymi
Babka z czekoladą i płatkami migdałowymi
Babka z czekoladą
Babka z płatkami migdałowymi
Babka czekoladowa
Wegańska Babka
Babka czekoladowa z migdałami
Babka z czekoladą i płatkami migdałowymi

Wydruk przepisu
Wegańskie ciasto drożdżowe z czekoladą i z płatkami migdałowymi
Niewiarygodnie miękkie i rozpływające się w ustach ciast drożdżowe, z kawałkami gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi i cynamonem. Idealne na śniadanie lub jako deser nie tylko dla wegan 😉.
Dania Deser, Śniadanie
Czas przygotowania 2,5 godziny
Czas gotowania 30 minutes
Czas oczekiwania 30 minutes
Porcje
Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
NADZIENIE
Dania Deser, Śniadanie
Czas przygotowania 2,5 godziny
Czas gotowania 30 minutes
Czas oczekiwania 30 minutes
Porcje
Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
NADZIENIE
Sposób przygotowania
  1. Do miseczki wlać podgrzane mleko sojowe, dodać drożdże, cukier oraz pastę waniliową. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15min.
  2. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę pszenną. Odstawić.
  3. Rozpuścić olej kokosowy.
  4. Do misy z mąką wlać mleko sojowe z drożdżami. Zagniatać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony olej. Dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do dłoni. Jest miękkie i elastyczne.
  5. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać trochę ciepłego mleka sojowego. Jeśli zbyt luźne dodać mąkę pszenną.
  6. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 - 60 min, do podwojenia objętości.
  7. Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z miski i rozwałkować na prostokąt o ok 1 cm grubości.
  8. Posypać ciasto czekoladą, płatkami migdałowymi i cynamonem.
  9. Zawianąć do środka wzdłuż krótszej krawędzi. Następnie przekroić wzdłuż na połowę i zwinąć jak na powyższym zdjęciu.
  10. Przełożyć ciasto do keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min.
  11. Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  12. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok 30 - 35 min, do ładnego złotego koloru.
  13. Wyjąć i ostudzić na kratce.

SMACZNEGO!


Wegańska Babka z czekoladą i z migdałami
Wegańskie ciasto drożdżowe z czekoladą i z migdałam
Wegańskie drożdżowe z czekoladą
Ciasto drożdżowe z czekoladą i z płatkami migdałowymi
Babka z czekoladą i płatkami migdałowymi
Wegańskie drożdżowe z czekoladą
Wegańskie ciasto drożdżowe
Wegańska bułka drożdżowa
Wegańskie ciasto drożdżowe z czekoladą
Wegańskie ciasto drożdżowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *