
Porcje |
|
Składniki
SKŁADNIKI SUCHE
- 1 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody
SKŁADNIKI MOKRE
- 4 średniej wielkości banany bardzo dojrzałe, rozgniecione
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
DODATKOWO
- brzoskwinie pokrojone w ósemki
- 50 g gorzkiej czekolady posiekanej
- biała porzeczka
Składniki
SKŁADNIKI SUCHE
SKŁADNIKI MOKRE
DODATKOWO
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Nagrzać piekarnik do 165 stopni.
- W dużej misce połączyć suche składniki. Odstawić na bok.
- W osobnej misce wymieszać rozgniecione banany, olej, mleko roślinne oraz ekstrakt waniliowy.
- Połączyć suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać.
- Przenieść ciasto do okrągłej formy. Starannie wyrównać powierzchnię.
- Brzoskwinie pokrojone w ósemki ułożyć, jak na powyższym obrazku. Posypać posiekaną czekoladą.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę + ok 15 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
- Udekorować białą porzeczką.
SMACZNEGO!